Aansprakelijkheidsverzekering: Schade maken met geleende spullen?

Aansprakelijkheidsverzekering: Schade maken met geleende spullen?

Aansprakelijkheidsverzekering

U vraagt iemand om u bij een verbouwing te helpen met iets dat de persoon al langere tijd van een derde persoon te leen heeft. Hoe zit het dan met de aansprakelijkheid en dekt uw aansprakelijkheidsverzekering de veroorzaakte schade?

Aansprakelijkheidsverzekering

Verschillende vormen van aansprakelijkheid

Om bovenstaande vraag te beantwoorden is het belangrijk om te begrijpen dat verzekeraars onderscheid maken tussen twee situaties van aansprakelijkheid:

 • Opzicht
 • Vriendendienst

Wat verstaat men onder ‘opzicht’?

Wanneer u spullen van een ander geleend heeft dan heet dat ‘opzicht’. De spullen worden door u gebruikt alsof ze van u zelf zijn. Omdat u  de spullen onder u heeft gedraagt u zich als de eigenaar van de spullen en verandert het ‘risico’. Dit geldt wanneer de spullen “gedurende langere tijd” geleend worden. Als er dan iets kapot gaat aan de geleende spullen is er sprake van een ‘opzicht’-situatie.

Wordt ‘Opzicht’ schade altijd gedekt?

De aansprakelijkheidsverzekering dekt alleen de schade die een verzekerde aan een ander toebrengt, en waarvoor hij of zij dus aansprakelijk is. Als u schade toebrengt aan iets dat u voor een langere periode geleend heeft dan valt het onder de opzicht. U handelt dan namelijk als eigenaar zelf. U kunt niet aansprakelijk zijn voor schade die u aan uw eigen spullen toebrengt. Er is dan dus geen dekking op de aansprakelijkheidsverzekering. Sommige verzekeraars hanteren echter ook opzichtbepalingen in hun voorwaarden. Daar zijn situaties in opgenomen die wel dekking hebben, en ook bepaalde vormen van schade die wel verzekerd zijn. De opzichtschade wordt dan vergoed tot een vaststaand gemaximeerd bedrag. Dat gemaximeerde bedrag wordt bepaald door de verzekeraar. Het kan geen kwaad uw polis hier eens goed op na te lezen.

Wat is dan een vriendendienst?

Als een familielid of vriend u belangeloos helpt bij een klus aan uw woning dan is dat een vriendendienst. Als deze persoon daarbij per ongeluk een pot verf omstoot en de nieuwe vloer raakt beschadigd, dan is er geen sprake van wettelijke aansprakelijkheid. Er wordt namelijk geklust op uw risico. Toch wilt u met uw familie en vrienden niet moeten onderhandelen over de schade. Daar biedt een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) dan uitkomst.

Is schade door vriendendiensten altijd gedekt?

Ook bij de vriendendienst biedt de aansprakelijkheidsverzekering slechts in sommige gevallen dekking. Dit geldt als de veroorzaker ook aansprakelijk zou zijn als de schade niet in het kader van een vriendendienst had plaatsgevonden. De vergoeding hiervoor is gemaximaliseerd tot een bepaald bedrag. Biedt de verzekeraar geen vergoeding dan zal de benadeelde de veroorzaker zelf moeten aanspreken om de schade te betalen. Ook op dit punt is het verstandig na te lezen wat wel en niet gedekt is.

Komt u er zelf niet uit?

In principe is het dus mogelijk dat een veroorzaakte schade met geleende spullen gedekt wordt maar het dient aanbeveling om uw polis op deze punten eens goed na te lezen want u wilt met uw familie en vrienden niet moeten onderhandelen als het mis gaat. Is het u na het lezen van uw polis nog niet duidelijk? Bel dan gerust naar 023–751 00 00 of mail naar info@elswoutgroep.nl.

Ronald Verkerk

Senior acceptant zakelijk
ronald@elswoutgroep.nl

Ronald is sinds 1 januari 2014 in dienst bij Elswout en al vanaf september 1980 werkzaam in de verzekeringsbranche... Lees verderBereken nu uw voordeel

Upload uw huidige polis en vul uw contactgegevens in. Wij sturen u zo snel als mogelijk uw besparingsmogelijkheden.

  Upload uw huidige polis*

  Voor- en achternaam*

  E-mail*

  Mobiele nummer*

  ×

  Powered by WhatsApp Chat

  ×