Autoschade voorkomen met deze praktische tips

Autoschade voorkomen met deze praktische tips

Autoschade voorkomen

Om met een motorrijtuig aan het verkeer deel te mogen nemen, dient u een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) af te sluiten. In dat geval bent u gedekt indien u autoschade heeft gemaakt of zelf autoschade heeft. Echter, autoschade levert een hoop gedoe op, zoals het invullen van verschillende (schade)formulieren. Autoschade voorkomen of de kans op schade beperken is natuurlijk nog beter. Hieronder leest u eerst de keuzes die u heeft voor de verschillende WA-dekkingen. Daarnaast vindt u handige tips, zodat u zich minder zorgen hoeft te maken over uw verkeersveiligheid en u autoschade kunt voorkomen.

Autoschade-1080x623

Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering die bij uw auto past

Bij een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering kunt u kiezen uit drie dekkingen:

 • Wettelijke Aansprakelijkheid (WA): Elswout vergoedt de autoschade die u met uw auto toebrengt aan anderen.
 • WA + Beperkt Casco: Elswout vergoedt de autoschade die u met uw auto toebrengt aan anderen en Elswout vergoedt de schade die aan uw eigen auto ontstaat door diefstal, brand, storm, hagel of loslopende dieren.
 • WA + Volledig Casco: Elswout vergoedt vrijwel alle soorten autoschade, ook als deze ontstaat door een aanrijding die u zelf veroorzaakt. Deze verzekering wordt ook wel de all-riskverzekering genoemd.

Autoschade voorkomen is natuurlijk beter dan herstellen

Ondanks het feit de verzekerde schade u niets kost, is het altijd wel een gedoe. Waar mogelijk wilt u daarom schade voorkomen, of minimaal de kans erop beperken. Hieronder leest u handige tips, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over uw verkeersveiligheid.

Positie in het verkeer

Het is van cruciaal belang dat u zich bewust bent van uw positie in het verkeer. Bijvoorbeeld… Stel, u staat ’s morgens in de mist en tussen de weilanden te wachten voor een spoorwegovergang. Draai dan uw wielen in! Rijdt er op dat moment iemand achterop, dan belandt u niet op het spoor, maar rijdt u voor het spoor het weiland in. Het voorkomt heftige schades en het verbetert uw verkeersveiligheid.

“Voorpak doorgeef stuurmethode”

Het is veiliger om de “voorpak doorgeef stuurmethode” te hanteren die elke rij-instructeur u geleerd heeft. In dit geval bent u altijd in staat om te reageren op onverwachte gebeurtenissen. Bij bijvoorbeeld een krappe bocht naar rechts, plaatst u uw rechterhand vlak boven uw linkerhand die op kwart voor 12 is geplaatst. Met uw rechterhand trekt u dan het stuur de bocht in en uw linkerhand blijft op dezelfde plek. Als de auto uit de bocht is, gaan uw beide handen met het stuur mee, zodat u weer belandt in de startpositie. Echter, deze stuurmethode is niet geschikt voor parkeren, keren of uit een slip corrigeren.

Beveiliging tegen autodiefstal

De auto’s van tegenwoordig zijn steeds beter beveiligd tegen diefstal. Gelukkig worden daardoor steeds minder auto’s gestolen. Desondanks blijft autodiefstal lucratief en een relatief veel voorkomend verschijnsel. Een gestolen auto brengt veel gedoe met zich mee. Diefstal kunt u helaas niet helemaal voorkomen. U kunt de kans erop wel zo veel mogelijk beperken door te parkeren in een beveiligde parkeergarage. Daarnaast kunt u een stuurslot gebruiken wanneer u niet in een beveiligde parkeergarage parkeert.

Voorkom blikschade

Soms wordt een paaltje of obstakel over het hoofd gezien. Zeker in de kleine ruimte. Bijna de helft van alle autoschades ontstaat bij het parkeren of bij bijzondere manoeuvres. Veel van deze schades kunnen makkelijk voorkomen worden:

 • Parkeer de auto het liefst achteruit in. Daardoor heeft u beter zicht tijdens het wegrijden. Gebruik wel uw (buiten)spiegels bij het inparkeren en kijk niet achteruit zoals u gewend bent. Achteruit kijken verhoogt namelijk de kans op schades.
 • Twijfelt u over de beschikbare ruimte bij het inparkeren? Laat dan iemand buiten de auto met u meekijken.
 • Parkeer in de herfst of bij storm niet onder een boom zodat er geen takken op de auto kunnen vallen.
 • Klap de spiegels in zodra u uw auto geparkeerd heeft.

Parkeerplek

Het is cruciaal om een veilige parkeerplek te kiezen. Kies bijvoorbeeld voor een hoek, waarbij een kant is afgesloten door een stoeprand of iets dergelijks. U verkleint hiermee de kans op schade. Kies voornamelijk niet voor een open hoek waar mensen omheen rijden. Dan is de kans op autoschade groter.

Voorkom ruitschade

Een steentje tegen uw voorruit zorgt al snel voor een sterretje. Ook al rijdt u altijd met de nodige afstand op uw voorliggers. Vervelend, maar met een klein sterretje of barstje kunt u nog wel doorrijden. Of een ster uitgroeit tot een scheur, is de vraag. De huidige autoruiten zullen niet snel versplinteren, ook niet bij extreme temperatuurwisselingen. Echter, wij raden u toch aan uw ruit met een sterretje te laten repareren.

Autoschade in de winter

Het weer kan in de winter extreem slecht zijn. Sneeuw, ijzel, gladheid, mist of storm met rukwinden, alles is in dit seizoen mogelijk. In de winter worden er meer autoschades gemeld. Zorg dat u winterbanden heeft voor meer grip op de weg. Check ook regelmatig de staat van uw ruitenwissers, vloeistoffen, airco en het profiel van de banden. Wanneer u de mogelijkheid heeft, parkeer uw auto dan binnen.

Tips voor in de zomer

Zorg ervoor dat u uw winterbanden inwisselt voor zomerbanden. Let goed op na een regenbui. Doordat in de zomer langere droge periodes voorkomen, kan olie en diesel na een regenbui bovendrijven uit het wegdek. Daarnaast kan een felle laagstaande zon in de vroege ochtend of late avond zorgen voor meer aanrijdingen. Zorg er daarom voor dat u altijd een zonnebril op een praktische plek in uw auto heeft liggen. Als laatste raden wij u aan om de airco in uw auto regelmatig na te laten kijken. In de zomer kan het heet worden in uw auto, waardoor moe- of loomheid eerder voorkomt. Een airco is in dit geval een goede oplossing.

Wij bieden u graag een passende oplossing voor uw autoverzekering. Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neemt u dan contact met ons op via info@elswoutgroep.nl. Wij zijn u graag van dienst.

Ronald Verkerk

Senior acceptant zakelijk
ronald@elswoutgroep.nl

Ronald is sinds 1 januari 2014 in dienst bij Elswout en al vanaf september 1980 werkzaam in de verzekeringsbranche... Lees verderBereken nu uw voordeel

Upload uw huidige polis en vul uw contactgegevens in. Wij sturen u zo snel als mogelijk uw besparingsmogelijkheden.

  Upload uw huidige polis*

  Voor- en achternaam*

  E-mail*

  Mobiele nummer*

  ×

  Powered by WhatsApp Chat

  ×