Autoverzekering? Wijze raad is halve daad!

Autoverzekering? Wijze raad is halve daad!

Wie een auto bezit, is verplicht een WA-verzekering af te sluiten. De dekking van de autoverzekering kan verschillen. Belangrijk… De naam waarop het kenteken van de auto staat, moet wel overeenkomen met de naam op de verzekeringspolis. Zet uw auto dus niet op de naam van uw broer, terwijl uw eigen naam op de polis staat…

Autoverzekering

De dekking van een autoverzekering

Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) is verplicht als u in het bezit bent van een motorvoertuig. Deze autoverzekering dekt de schade waarvoor de autobezitter wettelijke aansprakelijk is. Maar wat als uw eigen auto ook beschadigd is? Deze schade wordt in dit geval niet gedekt. U heeft nog de volgende twee mogelijkheden:

 • WA + beperkt casco: Deze autoverzekering biedt naast de verplichte WA-dekking ook dekking tegen schade aan de eigen auto. Dit geldt alleen in een aantal in de voorwaarden genoemde gebeurtenissen. Denk hierbij aan: diefstal, brand, hagel, storm en ruitbreuk.
 • WA + Volledig casco (all risk autoverzekering): In dit geval is schade aan de eigen auto in de meeste situaties gedekt. Ook als deze ontstaat door een aanrijding die u zelf veroorzaakt.

Verzekeraar dekt de schade niet

Een consument had zijn auto op naam van zijn broer gezet. De auto brandde volledig uit. 23.975,- schade, maar de verzekeraar keerde niets uit. Hoe kan dat?

De verzekeraar stelde in de voorwaarden dat er geen schade wordt vergoed die is ontstaan terwijl het kenteken niet op naam van de verzekerde of de partner van de verzekerde staat. De consument vond dat de verzekeraar niet voldoende transparant is geweest. Dit vond de rechter echter niet. In het aanvraagproces werd aan de consument gevraagd wie het meest in de auto rijdt. Daarnaast werd de consument extra gewaarschuwd:

 • “Let op: U kunt alleen een auto verzekeren die op uw naam staat of op naam van uw partner die op hetzelfde adres woont!”
 • “Heb ik 1 of meer vragen onjuist beantwoord? Dan weet ik dat de verzekeraar misschien niet uitkeert bij schade of zelfs de verzekering stopzet.”

De rechter vond de waarschuwing voldoende. De consument moest opdraaien voor de schade en de proceskosten vergoeden.

Wijze raad is halve daad

Zo ziet u maar weer dat u beter om advies kunt vragen voordat u uw verzekering afsluit. Heeft u hierbij hulp nodig? Of heeft u vragen over de dekking van uw autoverzekering? Neem contact met ons op via 023-751 0000.

George Linck

Adviseur zakelijk
george@elswoutgroep.nl

George is al vanaf 1989 werkzaam in de verzekeringsbranche. Begonnen als accountmanager schade bij een grote verzekeringsmaatschappij... Lees verderBereken nu uw voordeel

Upload uw huidige polis en vul uw contactgegevens in. Wij sturen u zo snel als mogelijk uw besparingsmogelijkheden.

  Upload uw huidige polis*

  Voor- en achternaam*

  E-mail*

  Mobiele nummer*

  ×

  Powered by WhatsApp Chat

  ×