De invloed van Prinsjesdag op uw zorgverzekering

De invloed van Prinsjesdag op uw zorgverzekering

Wat zijn de plannen?

Op Prinsjesdag worden door de regering de plannen voor het komende jaar bekend gemaakt. Volgens de berekeningen gaat iedereen er in 2021 een beetje op vooruit. In dit artikel leest u welke invloed Prinsjesdag heeft op uw zorgverzekering. Wilt u alle plannen van de regering lezen? Wij verwijzen u graag naar de website van de Rijksoverheid.

Zorgverzekeringen (1)

Het eigen risico blijft gelijk

Het eigen risico is voor iedereen vanaf 18 jaar verplicht. In 2021 bedraagt het verplichte eigen risico, net als in 2020, 385,00. Voor de meeste zorg uit de basis zorgverzekering betaalt u het verplichte eigen risico. Voorbeelden van wanneer u eigen risico betaalt: bij bloedprikken, bij een ziekenhuisopname, -behandeling en operaties, hoortoestellen, ambulancevervoer, et cetera. Zorg waarvoor u geen eigen risico betaalt: zorg uit aanvullende verzekeringen, huisartsenzorg, kraamzorg, het stoppen-met-rokenprogramma, nacontroles van een nier- of leverdonor, et cetera.

Indien gewenst kunt u uw verplichte eigen risico verhogen naar 485,00, 585,00, 685,00, 785,00 of 885,00. Door uw verplichte eigen risico te verhogen, kan uw maandelijkse korting oplopen tot 25,00 euro. Als u verwacht veel zorg nodig te hebben of als u financieel weinig ruimte heeft om onverwachte zorgkosten te betalen, dan kunt u beter het verplichte eigen risico aanhouden.

Premiestijging van uw zorgverzekering verwacht

Er wordt verwacht dat de premie van uw zorgverzekering met enkele euro’s per maand zal gaan stijgen (voorspelling: 5,00 per maand). In eerste instantie werd door gezondheidseconomen verwacht dat de premie zo’n 144,00 per jaar per verzekerde zou gaan stijgen. Hoewel de zorgkosten rondom corona sterk zijn toegenomen, is er ook veel standaardzorg uitgesteld en nog niet gedeclareerd. Uiteindelijk kan dit grote gevolgen hebben voor de premiestijging in 2022.

Uitbreiding van de basiszorgverzekering

De basiszorgverzekering wordt uitgebreid met herstelzorg na een COVID-19 besmetting (bijvoorbeeld fysiotherapie), vergoeding van een dagbehandeling van niet-aangeboren hersenletsel, vergoeding van geneesmiddelen bij eierstokkanker en lymfeklierkanker en vergoeding bij COPD (patiënten in de nieuwe klasse B2 kunnen een vergoeding krijgen voor oefen- en fysiotherapie: maximaal 70 behandelingen in het eerste jaar en maximaal 52 in het tweede jaar).

Daarnaast probeert de overheid orgaandonaties te stimuleren. U betaalt om deze reden in 2021 geen eigen risico meer voor de zorg die u krijgt na een orgaandonatie.

Korting op uw zorgverzekering

Zorgverzekeraars kunnen u een korting geven op uw basispremie als u samen met anderen (een groep) een zorgverzekering afsluit. Wilt u op de hoogte gehouden worden over onze mogelijkheden? Meld u dan hier aan om op de hoogte te blijven van de mogelijkheden.

Voordelen voor particulieren

 • Met een collectieve zorgverzekering krijgen uw werknemers korting op de premie van de zorgverzekering, de zogenoemde collectiviteitskorting. De maximale, wettelijke korting is 5% op de premie van de basiszorgverzekering.
 • Daarnaast krijgen uw werknemers korting op de aanvullende zorgverzekeringen.
 • Uw werknemers kunnen ruimere vergoedingen en meer diensten zoals wachtlijstbemiddeling krijgen.

Voordelen voor de werkgever

 • Een collectieve zorgverzekering is een voorbeeld van goed werkgeverschap.
 • Doordat de zorg is afgestemd op de werkzaamheden van uw werknemers, zullen uw werknemers gemiddeld minder lang ziek zijn. Zo bespaart u op de verzuimkosten.
 • U werkt aan duurzame inzetbaarheid.

Let op: U kunt nog maar twee jaar gebruik maken van de korting op collectieve zorgverzekeringen. Vanaf 2023 verdwijnt deze mogelijkheid omdat de laatste jaren bleek dat zorgverzekeraars de premie eerst verhogen voor de ene groep verzekerden, om deze vervolgens aan anderen terug te geven alsof het een korting betreft.

Belangrijke data

 • 12 november 2020: Dit is de laatste dag dat zorgverzekeraars hun premies bekend maken.
 • 31 december 2020: Dit is de laatste dag dat u uw huidige zorgverzekering kunt opzeggen.
 • 1 januari 2021: Als u niets doet, blijft uw zorgverzekering bij dezelfde zorgverzekeraar en gaat deze vanzelf in.
 • 31 januari 2020: Dit is de laatste dag dat u een nieuwe zorgverzekering kunt afsluiten.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op via 023-751 00 00. Wij zijn u graag van dienst.

George Linck

Adviseur zakelijk
george@elswoutgroep.nl

George is al vanaf 1989 werkzaam in de verzekeringsbranche. Begonnen als accountmanager schade bij een grote verzekeringsmaatschappij... Lees verderBereken nu uw voordeel

Upload uw huidige polis en vul uw contactgegevens in. Wij sturen u zo snel als mogelijk uw besparingsmogelijkheden.

  Upload uw huidige polis*

  Voor- en achternaam*

  E-mail*

  Mobiele nummer*

  ×

  Powered by WhatsApp Chat

  ×