Uw uitvaart, wie gaat dat betalen?

Uw uitvaart, wie gaat dat betalen?

We weten allemaal dat het afscheid van dit leven onvermijdelijk is. Uit onderzoek blijkt dat twee derde van de Nederlanders een afscheid wenst dat past bij wie ze waren. Nabestaanden moeten dan wel op de hoogte zijn van de wensen en – niet onbelangrijk – hoe de uitvaart gefinancierd wordt.

Uw-uitvaart-wie-gaat-dat-betalen

Uw uitvaart zoals u dat wilt

Uitvaartverzekering niet nodig? Vaak wordt gedacht dat een uitvaartverzekering niet nodig is omdat er andere mogelijkheden zijn om de uitvaartnota te betalen. Dat klopt ook wel, maar die alternatieven zijn vaak ongunstig en minder efficiënt dan een uitvaartverzekering die direct uitkeert.

De veel gehoorde alternatieven zijn

 • Ik heb eerder een overlijdenrisicoverzekering afgesloten die na mijn dood uitkeert. Op zich kan dat waar zijn, maar veel overlijdensverzekeringen zijn afgesloten voor een beperkte duur en vaak tot 65 jarige leeftijd (de oude AOW-datum). Gelukkig overlijdt niet iedereen voordat hij of zij met pensioen gaat, maar als je daarna nog een verzekering moet regelen is de premie relatief hoog. Wanneer de gezondheid dan minder is geworden, kan dit zelfs betekenen dat de aanvraag niet meer wordt geaccepteerd. Daarbij zijn veel van dit soort overlijdensverzekeringen gekoppeld aan de hypotheek en ontvangen de nabestaanden geen uitkering.
 • Met mijn spaargeld kan de uitvaart ook betaald worden. Ook dat is waar maar het gespaarde geld wordt in de praktijk vaak aangesproken om grote (onvoorziene) uitgaven op te vangen en om dit vervolgens in de loop van de tijd weer aan te vullen. U zult maar net een welverdiende vakantie achter de rug hebben of uw geld geïnvesteerd hebben in groot onderhoud van uw huis. Dan is er niet voldoende geld om uw uitvaart te betalen. Bovendien blijkt uit onderzoek dan 60% van de Nederlanders minder dan 5.000,- spaargeld heeft en 20% helemaal geen spaargeld heeft.
 • Met de overwaarde van mijn woning kan de uitvaart ook betaald worden. Uw achterblijvende partner zal dan de woning moeten verkopen of een aanvullende hypotheek moeten sluiten. Bovendien blijkt dat de nota voor een uitvaart vaak eerder in de bus ligt dan dat de woning verkocht is. Er moet dan door uw nabestaanden direct een oplossing gezocht worden om toch de nota te kunnen betalen.
 • Zolang ik werk betaalt mijn werkgever na mijn dood twee maanden het salaris door. En ik verdien voldoende om daarmee de uitvaart te betalen. Maar wat als u (tijdelijk) niet werkt of inmiddels met pensioen bent, dan gaat dit niet op. Bovendien wordt er alleen uitgekeerd als uw nabestaanden op hetzelfde adres wonen. Deze loondoorbetalingsverplichting is bedoeld om de periode vanaf uw overlijden tot de eerste uitkering van het nabestaandenpensioen op te vangen. Ondertussen lopen de vaste lasten gewoon door.

Kosten uitvaart

De kosten van een uitvaart kunnen behoorlijk oplopen. Een crematie kost al snel 8.051,- en een begrafenis 10.751,- (bron Monuta, indicatief 2018). Waarbij nog geen rekening is gehouden met specifieke wensen en verschillen in (graf-)kosten per gemeente.

Kinderen

Vaak zijn kinderen ‘gratis’ meeverzekerd op de uitvaartverzekering van één van de ouders. Maar als uw kind 18 jaar wordt, verandert er veel; de kinderbijslag stopt, ze moeten zelf een ziektekostenverzekering afsluiten en ze worden zelf verantwoordelijk voor hun financiën. Veelal wordt dan vergeten om ook iets te regelen voor de uitvaart.

U heeft al een overlijdensverzekering

Een uitvaartverzekering wordt vaak op jonge leeftijd afgesloten omdat er dan nog geen andere middelen zijn om de uitvaart te financieren. Het hoeft geen uitleg dat de prijzen in de loop van de tijd stijgen. Het kan dan ook geen kwaad om de polis weer eens op tafel te leggen en te kijken of met de huidige dekking uw uitvaart volgens uw wensen uitgevoerd kan worden.

Laat ons helpen

Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen, neem dan contact met ons op 023–751 00 00.

Borgert Tegel

Partner & Pensioenadviseur
borgert@felixxgroep.nl

Borgert Tegel is als partner van de Felixx.® groep één van de drijvende krachten achter de organisatie... Lees verderBereken nu uw voordeel

Upload uw huidige polis en vul uw contactgegevens in. Wij sturen u zo snel als mogelijk uw besparingsmogelijkheden.

  Upload uw huidige polis*

  Voor- en achternaam*

  E-mail*

  Mobiele nummer*

  ×

  Powered by WhatsApp Chat

  ×