Voorkom onderverzekering van uw opstalverzekering

Voorkom onderverzekering van uw opstalverzekering

Elke maand besteden wij extra aandacht aan een specifieke verzekering. Deze maand willen wij dieper ingaan op de inboedel- en opstalverzekering. Wat is een inboedelverzekering en welke schade wordt gedekt? Wat is een opstalverzekering en welke schade wordt gedekt? Hoe wordt de premie van deze verzekeringen vastgesteld? En… Hoe voorkomt u dat u problemen krijgt bij een eventuele schadeafwikkeling? Wij geven hieronder antwoord op deze vragen.

Opstalverzekering

Wat is een inboedelverzekering?

Een inboedel is alles in uw woning wat u mee zou kunnen nemen, zonder schade aan het object te veroorzaken, als u gaat verhuizen. Denk hierbij aan uw meubels, gordijnen, zwevende pakketvloer en kleding. Met een inboedelverzekering kunt u uw inboedel in uw woning verzekeren tegen: brandschade, waterschade, schade door ontploffing, schade veroorzaakt door blikseminslag, schroeien en smelten, stormschade (minimaal windkracht 7), een gewelddadige beroving en inbraak/diefstal.

Wat is een opstalverzekering?

Als u een woning heeft gekocht, wilt u dat, als er iets gebeurt met uw woning, u uw woning kunt (laten) maken. Met een opstalverzekering verzekert u alles wat vast zit aan uw woning. Daaronder vallen ook de leidingen, de centrale verwarming, de badkamer, de keuken en het toilet. Een opstalverzekering dekt de schade aan uw woning bij: brand- en/of blusschade, rook- en/of roetschade, schade door ontploffing, wateroverlast (geen dijkdoorbraak), blikseminslag, stormschade, neerslag en vorst en inbraak/diefstal. Schade veroorzaakt door een aardbeving, atoomkernreactie en vulkaanuitbarsting zijn bijvoorbeeld uitgesloten. Daarnaast is schade aan glas niet altijd standaard meeverzekerd.

Hoe wordt de premie van deze verzekeringen bepaald?

 • Inboedelverzekering: Op het moment dat u een inboedelverzekering afsluit, geeft u door hoeveel uw inboedel waard is. Dit wordt het verzekerde bedrag genoemd. Op basis van het verzekerde bedrag wordt de premie van de verzekering bepaald. Het verzekerde bedrag is vaak lastig te bepalen en blijft altijd een schatting. Factoren die bepalend zijn: uw gezinssituatie, de oppervlakte van de woning, uw leeftijd en uw salaris. Deze factoren bepalen hoeveel spullen u kunt kopen en nodig heeft.
 • Opstalverzekering: In dit geval verzekert u de herbouwwaarde van uw woning. Dit is het bedrag dat nodig is om uw woning op dezelfde plaats met dezelfde grootte opnieuw te bouwen. Op basis van deze waarde wordt de premie van de verzekering bepaald. De meeste verzekeraars berekenen de herbouwwaarde aan de hand van de inhoud en het woningtype.

Hoe voorkomt u dat u problemen krijgt bij een eventuele schadeafwikkeling?

Als bij de verzekeraar een lagere verzekerde som of herbouwwaarde bekend is dan daadwerkelijk het geval is, is er sprake van onderverzekering. Het is om deze reden van belang dat altijd de juiste gegevens bij de verzekeraar bekend zijn. Een kleine wijziging in uw privésituatie kan al invloed hebben op uw inboedel- en opstalverzekering. De volgende wijzigingen kunnen onder andere van invloed zijn op de verzekerde bedrag en de herbouwwaarde:

 • Adreswijziging
 • Tijdelijke opslagplaats voor uw inboedel
 • Bestemming (bijvoorbeeld bij een verhuizing)
 • Gezinssamenstelling
 • Netto maandinkomen
 • Aan- of uitbouw van uw woning
 • Zonnepanelen

Wij raden u aan om regelmatig te checken of uw inboedel en woning goed verzekerd zijn. Bij een wijziging in uw privésituatie is het dus van belang om te controleren of uw verzekeringen nog passen bij de nieuwe situatie.

Vrijblijvend uw verzekeringen nalopen

Graag staan wij voor u klaar om vrijblijvend uw verzekeringen na te lopen. Bent u hierin geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op via info@elswoutgroep.nl of telefonisch via het telefoonnummer 023-751 00 00.

George Linck

Adviseur zakelijk
george@elswoutgroep.nl

George is al vanaf 1989 werkzaam in de verzekeringsbranche. Begonnen als accountmanager schade bij een grote verzekeringsmaatschappij... Lees verderBereken nu uw voordeel

Upload uw huidige polis en vul uw contactgegevens in. Wij sturen u zo snel als mogelijk uw besparingsmogelijkheden.

  Upload uw huidige polis*

  Voor- en achternaam*

  E-mail*

  Mobiele nummer*

  ×

  Powered by WhatsApp Chat

  ×