Wet massaschade aangenomen door de Tweede Kamer

Wet massaschade aangenomen door de Tweede Kamer

Wet massaschade

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de Wet afwikkeling massaschade. Collectieve claimzaken worden hierdoor overzichtelijker en kunnen sneller worden doorgevoerd. Met de nieuwe wet kunnen belangenorganisaties en claimstichtingen namens een groep gedupeerden een collectieve schadevergoeding eisen. De rechter kan dan een vertegenwoordiger voor consumentenbelangen aanwijzen en in zijn uitspraak direct een schadevergoeding vaststellen.

Wet-massaschade-1080x628

Wanneer is er sprake van massaschade?

Er is sprake van een massaschade als een groep personen of bedrijven door één gebeurtenis schade lijdt, zoals woekerpolissen die een bank of verzekeraar aan een grote groep consumenten heeft verkocht. “Het ligt voor de hand dat de veroorzaker van de schade betaalt. Maar de praktijk laat zien dat het niet altijd even makkelijk gaat. Soms wegen de kosten van een procedure niet op tegen de geleden schade. Of heeft iemand niet de tijd en energie om jarenlang te procederen”, aldus de website van de Rijksoverheid.

Wat gaat er veranderen?

Voor het vaststellen van de hoogte van de schade moeten claimanten nu nog individueel naar de rechter om een regeling treffen. Daarnaast moet er medewerking zijn van de veroorzaker. Als het aan de Tweede Kamer ligt wordt die drempel weggenomen. De wet voorkomt dat veroorzakers van schade de procedures lang kunnen traineren. Ook voorziet de wet dat burgers voldoende rechtsbescherming krijgen. Om als belangengroep een massaclaim in te kunnen dienen, moeten organisatie en financiën op orde zijn.

Nu de Eerste Kamer nog

De wet zou in 2019 nog in werking kunnen gaan. Als de Eerste Kamer voortvarende te werk gaat. De nieuwe wet zal in ieder geval gelden voor schadeveroorzakende gebeurtenissen die op of na 15 november 2016 hebben plaatsgevonden.

Neem contact op

Heeft u te maken gehad met een massaschade of heeft u vragen, neem dan gerust contact met mij of één van mijn collega’s op via 023–751 00 00.

Ronald Verkerk

Senior acceptant zakelijk
ronald@elswoutgroep.nl

Ronald is sinds 1 januari 2014 in dienst bij Elswout en al vanaf september 1980 werkzaam in de verzekeringsbranche... Lees verderBereken nu uw voordeel

Upload uw huidige polis en vul uw contactgegevens in. Wij sturen u zo snel als mogelijk uw besparingsmogelijkheden.

  Upload uw huidige polis*

  Voor- en achternaam*

  E-mail*

  Mobiele nummer*

  ×

  Powered by WhatsApp Chat

  ×