Zakelijk gebruik van de e-bike. Dit moet u weten!

Zakelijk gebruik van de e-bike. Dit moet u weten!

Eerder publiceerden wij een artikel over het zakelijk gebruik maken van een e-bike en de risico’s hiervan. Conclusie… Gaat u de e-bike zakelijk gebruiken, dan is het verstandig om een aparte verzekering af te sluiten. Wat is echter de best passende verzekering in dit geval? In dit artikel lichten wij dit aan u toe.

e-bike

Wat is een e-bike eigenlijk?

Allereerst maken wij in het onderstaande overzicht een onderscheid tussen een e-bike en een speed-pedelec.

E-bike                  Speed-pedelec
Trapondersteuning Ja Ja
Snelheid trapondersteuning Tot 25 km/uur Tot 45 km/uur
Minimumleeftijd n.v.t.* 16 jaar
Rijbewijs Geen AM (brommer)
Kenteken Geen Geel
Regels Fiets Bromfiets
Helm Nee Ja
WAM-verzekeringsplicht Nee Ja

* Let op: Bezorgen op een e-bike heeft wel een minimumleeftijd. Deze is net als bij een Speed-pedelece 16 jaar.

Particuliere verzekering

Standaard is schade door motorvoertuigen op een AVP (Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren) uitgesloten. Deze schade kunt u namelijk verzekeren door een WA-verzekering voor motorvoertuigen af te sluiten. Door de toenemende populariteit van e-bikes hebben verzekeraars besloten om schades door e-bikes toch onder de dekking van een AVP te laten vallen. Dat betekent dat schade, aan derden, door e-bikes wel onder de dekking van de AVP vallen. Dit geldt echter niet voor de speed-pedelec. Deze wordt namelijk gezien als een bromfiets vanwege de WAM-verzekeringsplicht, snelheid en helmplicht.

Zakelijke verzekering

Tegenwoordig krijgen wij vaak de vraag of e-bikes ook onder de dekking van de Bedrijfsaansprakelijkheid (AVB) vallen. Denk hierbij aan restaurants die de activiteiten hebben uitgebreid met het bezorgen van maaltijden.

Het antwoord hierop is nee. Dit blijft een uitsluiting op de AVB, conform art 1 van de Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen (WAM). Op het moment dat uw werknemer schade rijdt aan een derde persoon op een zakelijk e-bike, valt deze schade niet onder de Bedrijfsaansprakelijkheid verzekering. In tegenstelling tot de AVP hebben AVB-verzekeraars geen uitzondering gemaakt om dekking voor e-bikes in te sluiten.

Dekkingen

Desondanks zijn er wel mogelijkheden om schade aan derden te verzekeren voor een zakelijke e-bike. Deze dekking is gebaseerd op de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM-dekking). Mocht u daar interesse voor hebben, neemt u dan contact met ons op via info@elswoutgroep.nl of 023-751 00 00.

Edwin Ravensbergen

Senior acceptant zakelijk
edwin@elswoutgroep.nl

Vanaf 2000 is Edwin actief in het verzekeringsvak bij verschillende werkgevers. Sinds januari 2020 is ook Edwin toegevoegd... Lees verderBereken nu uw voordeel

Upload uw huidige polis en vul uw contactgegevens in. Wij sturen u zo snel als mogelijk uw besparingsmogelijkheden.

  Upload uw huidige polis*

  Voor- en achternaam*

  E-mail*

  Mobiele nummer*

  ×

  Powered by WhatsApp Chat

  ×